به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی نوای آبیدر به نقل از «کردتودی»، در عصر حاضر، توسعه پایدار کشاورزی یکی از ضروریات سرزمینی بشمار میآید و در تداوم حیات انسانی، کشاورزی و تولیدات آن دارای نقش بنیادی است.
تلاشهای مربوط به کشاورزی و توسعه روستایی پایدار حول سه محور اساسی قرار دارد که شامل امنیت غذایی، ایجاد اشتغال و درآمد در مناطق روستایی به منظور ریشه کن نمودن فقر و حفظ منابع طبیعی و محیط زیست است.
کردستان یکی از استانهای غربی کشور است که اقتصاد آن حول محور کشاورزی میچرخد و طبق نظر کارشناسان ۲۵ درصد تولید ناخالص داخلی و ۳۰ درصد اشتغال استان مربوط به این بخش است.
ظرفیتهای فراوان بخش کشاورزی در کردستان موجب شده این بخش بعنوان محور توسعه استان از سوی صاحب نظران و متخصصان معرفی شود.
کردستان در تولید بسیاری از محصولات کشاورزی هم چون گندم، توت فرنگی، سیب زمینی، گردو، نخود، انگور، گوشت سفید و قرمز دارای رتبههای برتر در سطح کشور است.
تقویت و افزایش عملکرد تولید در واحد سطح، افزایش اراضی آبی، رونق صنایع تبدیلی و کاهش ضایعات از جمله اولویتهای این بخش در استان به شمار میرود.
اقتصادی کردن کشاوزی سنتی با بکار گیری فناوری مدرن امکان پذیر است، این در حالی است که کمبود نقدینگی، بهرههای بالای بانکی و بالا بودن قیمت مواد اولیه، موجب رکود در بخش تولید ماشین آلات کشاورزی و مکانیزاسیون در بخش کشاورزی استان کردستان شده است و از سوی دیگر چون اکثر کشاورزان دانش استفاده از این ماشین آلات را ندارند، امکان بهره برداری از این امکانات وجود ندارد.
با توجه به مساحت قابل توجه اراضی کشاورزی در استان کردستان، توسعه و رشد کشاورزی با استفاده از به روزترین روشهای موجود از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است زیرا کشاورزی مبنای توسعه یک شهر و استان میتواند باشد.
حرکت به سمت توسعه و پیشرفت و نیل به استقلال، رابطه مستقیمی با تولیدات کشاورزی دارد، تکنولوژی متناسب با نوع منطقه و مزرعه از اهمیت بسزایی برخوردار است که علاوه بر مکانیزه کردن مزارع و مزیتهای مرتبط بر آن صرفه اقتصادی را نیز به دنبال خواهدداشت. بنابراین برنامه ریزی در انتخاب مناسب ادوات در یک مزرعه جهت پیشبرد اهداف مکانیزاسیون از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
مکانیزه کردن مزارع، تجهیز مزارع به سیستمهای آبیاری نوین و نوسازی ماشین آلات مدرن کشاورزی میتواند علاوه بر کاهش هزینه سطح زیر کشت و سختی کار کشاورزی و ضایعات محصول، مقابله با آفات و بیماریها، بهره وری از نیروهای کارگری و کیفیت کار زراعی و همچنین تولید را نیز افزایش دهد، بعلاوه امکان انجام امور کشاورزی در کمترین زمان ممکن و انجام به موقع عملیات کشاورزی را سبب میشود.
ابعاد دیگر مکانیزاسیون کشاورزی که توسعه و پیشرفت و افزایش تولید را به دنبال دارد خاک شناسی، بهبود کیفیت آبیاری، اصلاح بذر و بهینه سازی عملیات است.
کشاورزان عزیز ما باید روشهای نوین کشاورزی را جایگزین روشهای سنتی قدیمی نمایند، این امر موجب میشود که در مصرف آب به نحو چشمگیری صرفه جویی میشود، بعلاوه مکانیزه کردن سیستم آبیاری مزارع و اصلاح الگوهای کشت و آبیاری حداکثر بهره برداری از حداقل آب را بدنبال خواهد داشت.
بخش کشاورزی به عنوان برقرارکننده تعادل اقتصادی جامعه است که دارای حساسیت و نقش آفرینی بسیار است به گونه ای که حفظ و توسعه آن میتواند در ایجاد اشتغال و جلوگیری از مهاجرت نقشی بی بدیل ایفا کند.
یک میلیون ۲۱۷ هزار و ۳۸ هکتار از مساحت کردستان به اراضی کشاورزی اختصاص دارد که این میزان حدود پنج درصد اراضی کشاورزی کشور را تشکیل داده است.
طبق نظر کارشناسان اقتصادی استان ۹۶ درصد سطح اراضی کشاورزی استان به کشت سالانه محصولات زراعی و سطح آیش (بدون کشت) و چهار درصد به عبارتی ۵۲ هزار و ۶۷۰ هکتار آن هم به اراضی باغی اختصاص پیدا کرده است.
ایجاد صنایع تبدیلی در کنار مزارع کشاورزی و باغات صیفی کاری یکی دیگر از راههای مهم توسعه بخش کشاورزی است که نقش مهمی در توسعه اقتصادی کردستان با محوریت کشاورزی دارد.
مسئولان استان کردستان باید با توجه ویژه به کشاورزی و رفع مشکلات کشاورزان زحمتکش استان در راه اعتلای توسعه اقتصادی کردستان تلاش ویژه داشته باشند.
یادداشت از طاهره جلوخانی
Tuesday, 7 January , 2025