در همین چند سال اخیر ظهور پدیده‌ای به نام شبکه‌های اجتماعی موجب شده کتاب جایگاه اصلی خود را بیشتر از گذشته ازدست‌داده و افراد به‌جای اینکه به کتاب و کتاب‌خوانی بپردازند غرق در شبکه‌های اجتماعی هستند.

  به گزارش پایگاه خبری تحلیلی <<نوای آبیدر >> به نقل از کردتودی ردم کشور ایران اسلامی از دیرباز بافرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی انس و الفت دیرینه داشته و نمونه بارز آن بوعلی سینا رئیس کتابخانه سلطنتی همدان در زمان شمس الدوله دیلمی است.

وجود دانشمندانی مثل ابوریحان بیرونی، رازی، فارابی، مراغه‌ای، آل‌احمد نمونه دانشمندانی هستند که فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی با وجود آنها عجین شده است.

فرهنگ کتاب‌خوانی نقش مؤثری در تقویت علمی، فرهنگی، پژوهشی، سیاسی و اجتماعی جامعه دارد که در دوران یکه‌تازی شبکه‌های اجتماعی به وادی فراموشی سپرده شده است.

ترویج فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی نه‌تنها موجب بالارفتن اطلاعات عمومی و سطح سواد افراد جامعه می‌شود، بلکه نقش مؤثری در رشد و ارتقا جامعه در تمامی حوزه‌ها دارد.

در مورد اهمیت کتاب و کتاب‌خوانی همان بس که امام صادق (ع) می‌فرماید مطالعه بسیار و پیگیری در مسائل علمی موجب شگفتی عقل و تقویت نیروی فکر و فهم است.

همه از قدیم‌الایام از کتاب به‌عنوان یار مهربان یاد می‌کردند؛ اما در حال حاضر با پیشرفت رسانه‌های دیجیتالی نامهربانی‌های زیادی با این یار مهربان صورت می‌گیرد.

در عصر دیجیتال و کمی توجهی به فرهنگ کتاب‌خوانی اگر کتاب‌ها زبانی برای گفتن داشتن حتماً زبان به شکایت باز می‌کردند.

مقام معظم رهبری در مناسبت‌های مختلف نسبت به این موضوع بسیار مهم تأکید بسیار زیادی داشته‌اند که جوانان و نوجوانان به کتاب‌خوانی روی بیاورند و آن را به یک سبک مهم زندگی تبدیل کنند.

طبق آمار و اسناد موجود هر ایرانی در روز متوسط ۱۳ دقیقه و در هفته یک ساعت و نیم مطالعه دارند.

به اعتقاد کارشناسان سرانه مطالعه یکی از شاخص‌های مهم توسعه‌یافتگی در هر جامعه محسوب می‌شود و یکی از راه‌های مهم رسیدن به این عامل در جامعه ما پیشرفت فرهنگی و اجتماعی و ترویج فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی است.

امروزه کتاب به‌عنوان نماد و فرهنگ نقش و تأثیر خود را در گذر زمان حفظ کرده و چراغ راهی برای روشنی و هدایت افراد جامعه است.

در همین چند سال اخیر ظهور پدیده‌ای به نام شبکه‌های اجتماعی موجب شده کتاب جایگاه اصلی خود را بیشتر از گذشته ازدست‌داده و افراد به‌جای اینکه به کتاب و کتاب‌خوانی بپردازند غرق در شبکه‌های اجتماعی هستند.

یکی از ذهنیت‌های حال حاضر در فضای مجازی این است که در کمترین فرصت زمان ممکن بهترین اطلاعات قابل‌دسترسی است و همین موجب خدشه‌دار شدن فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی شده است.

طبق نظر کارشناسان فضای منزل بهترین مکان برای گرایش افراد خانواده به فرهنگ کتاب‌خوانی است.

وقتی کودک خردسالی از همان ابتدای کودکی والدین خود را در حال مطالعه می‌بیند همان تصویر در ذهنش نقش می‌بندد و به سمت کتاب‌خوانی می‌رود.

به گفته کارشناسان از مدت پیش با باز شدن پای شبکه‌های اجتماعی به زندگی مردم کتاب و کتاب‌خوانی به وادی فراموشی سپرده شده و تعداد بسیاری از مردم فرهنگ مطالعه را به همان دوران درس مدرسه و دانشگاه محدود کرده‌اند.

دوری نسل جوان از فرهنگ کتاب‌خوانی خطری در حال گسترش است و ضروری است مسئولان فرهنگی به فکر چاره اساسی برای این معضل بزرگ فرهنگی باشند.

برگزاری مسابقات کتاب‌خوانی و خلاصه‌نویسی، معرفی کتاب‌های جدید هر رده سنی و توزیع آن، گرایش بزرگ‌ترهای خانواده به فرهنگ کتاب‌خوانی از راه‌های ترویج فرهنگ کتاب‌خوانی در جامعه است و کوتاهی در این امر موجب فقر فرهنگی در جامعه می‌شود.

انتهای خبر/