در دل کوه‌های کردستان، در سایه زیبایی طبیعت و اصالت فرهنگ، بانویی از جنس شجاعت و اراده با دستان خلاق خود در راه احیای هنر کردی‌دوزی گام برداشته و برای هشت نفر نان‌آور شده است.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی نوای آبیدر به نقل از «کردتودی»، در میان دیاری که تاریخ و فرهنگش در هر دره و کوهش جریان دارد، لباس کردی نه‌فقط نماد هویت و اصالت است، بلکه با هر دوخت و دوز، حکایتی از اراده و تلاش می‌گوید. در این دیار، گلی سعیدی به عنوان یک بانوی کارآفرین، در کارگاهی کوچک با دست‌های خیاط خود، درختی پرثمر از اشتغال و مهارت می‌کارد. او با آغاز راهی دراز از همان دوران کودکی، نه تنها به‌دنبال تکمیل دوخت لباس‌های کردی است، بلکه با هر قدم، اشتغال و امید را در دل خانواده‌ها می‌رویاند.

 

آری در دل کوه‌های سر به فلک کشیده کردستان با طبیعت بکر و دست‌نخورده که در ایام بهار و تابستان چشم هر رهگذری را خیره می‌کند؛ سخن از زیبایی و اصالت گفتن شاهنامه‌ای حرف دارد که لباس کردی نماد بارز آن است.

طبیعت زیبا و رنگارنگ کردستان؛ الهام‌بخش طراحی پارچه‌های کردی است که هر رنگ آن سخنی برای گفتن دارد و زیبایی و اصالت آن در جهان زبانزد و نمادی از فرهنگ غنی کردی است.

 

در شهر سنندج مهد موسیقی خلاق و لباس کردی شاید؛ مانند گذشته جوانان رغبتی به پوشیدن در لباس در بیرون از منزل و محل کار نداشته باشند؛ اما هنوز خیاطی‌های کردی دوزی در هر کوچه و خیابان این شهر خودنمایی می‌کند.

 

برای آشنایی با یکی از خیاط‌های کردی دوزی و کارآفرین در یک روز سرد راهی منطقه کانی کوزله شدیم؛ منطقه قدیمی که هنوز مردمان این منطقه از کوچک و بزرگ گرفته لباس کردی بر تن دارند.

 

سخن ما از بانوی کارآفرین کردزبانی است که بدون هیچ‌گونه کلاس و آموزشگاهی باذوق و سلیقه و علاقه خود منبع درآمد بسیاری از خانواده‌های این منطقه کم‌برخوردار سنندج شده است.

 

 

 

برای آشنایی بیشتر با این بانوی کارآفرین با ما همراه باشید.

 

کردتودی: خودتان را معرفی کنید و بفرمائید چگونه به این حرفه روی آوردید؟

 

گلی سعیدی هستم؛ به لطف خداوند متعال ۴۳ بهار از زندگیم را گذرانده‌ام؛ از کلاس دوم ابتدایی بود که علاقه خاصی به خیاطی داشتم، هر وقت چندتکه پارچه گیر می‌آوردم با چرخ‌خیاطی مادرم شروع به دوخت‌ودوز می‌کردم و برای آموزش هم هیچ کلاسی نرفتم و شکر خدا در حال حاضر به‌عنوان مربی خیاطی مشغول کار هستم.

 

کردتودی: لطفاً در مورد راه‌اندازی کارگاه خیاطی و چند نفر مشغول کار هستند توضیح بفرمائید؟

 

سال ۱۳۸۶ با ۳۰۰ هزار تومان سرمایه فعالیتم را آغاز کردم؛ از طریق آزمون فنی و حرفه‌ای موفق شدم کارت مربیگری را دریافت کردم و تا کنون به بیش از ۲۰۰ نفر آموزش داده‌ام؛ در حال حاضر برای هشت نفر در کارگاه اشتغال‌زایی ایجاد کردم، چهار نفر آنها به طور مستقیم در کارگاه فعالیت دارند و چهار نفر دیگر در منزل کار دوخت تزیین لباس‌های کردی را انجام می‌دهد؛ کار اصلی من کردی دوزی است و شکر خدا راضی هستم و استقبال خوبی از کارهایم می‌شود.

 

 

 

کردتوی: فرمودید کردی دوزی؛ اگر امکانش هست در خصوص قدمت لباس کردی و اینکه هنوز هم مثل سابق از این نوع لباس استقبال می‌شود یا نه برای خوانندگان توضیح دهید؟

 

در جواب سؤالتان اول این را بیان کنم که کرد جماعت به لباس کردی شناخته شده هستند و لباس کردی نماد اصالت و فرهنگ دیارمان است؛ قدمت لباس کردی به سالیان دور باز می‌گردد و درست است با گذر زمان تغییرات اندکی در ظاهر لباس کردی ایجاد شده است؛ اما امروزه لباس محلی کردستان بخش قابل‌توجهی از فرهنگ و هویت مردمان کردستان را معرفی می‌کند.

 

طبق نظر کارشناسان تاریخ کردستان از دوره قاجاریه به بعد تنوع بالای پارچه‌ها باعث تکامل بیشتر لباس‌های سنتی کردستان شد و به‌مرورزمان بر زیبایی لباس‌های کردی زنانه نیز افزوده شد.

 

در خصوص میزان استقبال مردم هم باتوجه‌به اینکه کارگاه خیاطی من در یکی از مناطق محروم شهر است و باتوجه‌به بالابودن هزینه دوخت لباس کردی؛ مانند گذشته استقبال خوب نیست و بیشتر مشتری‌های کارگاه من از داخل شهر هستند.

 

این را خدمتتان عرض کنم از قدیم‌الایام لباس کردی زنانه از لحاظ رنگ، شکل، جنس، زیورآلات طبقه اجتماعی و متمول بودن خانواده را نشان می‌داد. بخش زیادی از زیورآلات و تزیین لباس‌های کردی ریشه در باورهای رایج در فرهنگ این قوم دارند و به اعتقاد مردم کردستان حفظ این پوشش در شکل سنتی آن، نقش مهمی در نگهداری و انتقال فرهنگ کرد به نسل‌های آینده خواهد داشت.

 

در حال حاضر برای یک‌دست لباس کردی معمولی که داخل منزل قابل‌استفاده باشد حدود یک میلیون تا سه میلیون هزینه دارد و لباس کردی‌های مجلسی هم از ۵ میلیون تا ۳۰ میلیون کار دوخت‌ودوز آن هزینه بر است.

 

 

 

کردتودی: در حال حاضر شرایط کاری شما چگونه است و چه احساسی دارید؟

 

باتوجه‌به اینکه از روز اول برای این شغل روی پای خودم ایستاده‌ام و با سرمایه اندک خودم فعالیتم را آغاز کردم و اکنون به جایی رسیدم که منشأ درآمد چند خانوار هستم بسیار خوشحالم و خودم را مثل یک درخت پربار تصور می‌کنم که ثمره آن آموزش به اطرافیانم جهت کسب درآمد است و همیشه این دعا را زمزمه می‌کنم که خدایا بابت داده‌ها و نداده‌هایت سپاسگزارم.

 

کردتودی: برای گسترش کارگاه تا کنون تسهیلاتی دریافت کرده‌اید؛ درخواستتان از مسئولان چیست؟

 

سال گذشته از تسهیلات بسیج سازندگی جهت توسعه کارگاه استفاده کردم که باتوجه‌به افزایش متقاضی جهت آموزش و گران‌بودن ابزار این حرفه که اصلی‌ترین آن چرخ‌خیاطی است جوابگو نیست و مهم‌ترین درخواست ما حمایت مسئولان از مشاغل خانگی است.

 

انتهای خبر/

  • نویسنده : ط.ج