به گزارش پایگاه خبری تحلیلی نوای آبیدر به نقل از علوم پزشکی کردستان، مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری دانشگاه علوم پزشکی کردستان به مناسبت ماه اکتبر ماه آگاهیبخشی سرطان پستان با اشاره به اینکه بیشترین بروز سرطان در استان مربوط به سینه است گفت: بروز سرطان پستان بر حسب سن فرد متفاوت است و باتوجهبه آخرین آمار رسمی در ایران در سنین ۴۵-۵۵ سالگی بیشترین ابتلا گزارش شده است و بروز آن در ایران ۴۴ در صدهزار نفر است که این میزان در کردستان ۳۴ در صدهزار نفر است.
جهانبخش یوسفی به اهمیت این موضوع اشاره کرد و افزود: باتوجهبه اهمیت موضوع در سطح کشور پویش «پیشگیری، غربالگری و تشخیص زودهنگام سرطان پستان» با شعار «شما میتوانید نجاتیافته از سرطان پستان باشید با آگاهی و خودمراقبتی» از تاریخ ۹ مهر لغایت ۹ آبان برگزار میشود.
وی تأکید کرد: خانمهای ۳۰ تا ۶۹ ساله بدون علامت هشدار یا خانمهای دارای علامت هشدار سرطان پستان در هر سنی میتوانند با مراجعه به مراکز خدمات جامع سلامت از وضعیت سلامتی خود مطلع شوند و پس از اقدامات لازم توسط ماما یا پزشک در صورت لزوم به سطوح بالاتر ارجاع داده خواهند شد.
نکاتی که لازم است در مورد سرطان پستان بدانیم
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری دانشگاه با اشاره به اینکه باید بدانیم بیماری سرطان قابلپیشگیری است، افزود: سهم شما از علل قابلپیشگیری سرطان، بیش از پنجاهدرصد است و مراجعه مدون به مراکز جامع سلامت و پایگاههای بهداشت جهت معاینه توسط ماما یا پزشک یک امر مهم است.
یوسفی غربالگری و تشخیص زودهنگام سرطان پستان را ضامن پیشگیری مرگ زنان و مادران به علت سرطان پستان دانست و گفت: سرطان درمانپذیرتر است اگر علایم هشداردهنده آن را بشناسیم و باید دانست کاهش مصرف قلیان و دخانیات به کاهش ابتلا به سرطان کمک میکند. وی افزود: مصرف غذاهای سالم پرانرژی و کاهش مصرف فستفودها احتمال ابتلا به سرطان را کاهش میدهد.
باورهای نادرست در مورد سرطان
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری دانشگاه با اشاره به اینکه اعتقاد به باور سرطان مساوی با مرگ است یک باور نادرست است، افزود: اعتقاد به اینکه سرطان پستان با درد شروع میشود؛ اما اینکه پس چون درد ندارم سرطان پستان ندارم باور درستی نیست.
یوسفی افزود: برخی باور دارند که بیوپسی و نمونهبرداری از توده، باعث پخششدن سرطان پستان میشود یا سرطان با طب سنتی درمان میشود که این باور درستی نخواهد بود.
وی ادامه داد: از باور نادرست و غلط دیگر میتوان به اینکه در بارداری و شیردهی به سرطان مبتلا نمیشوم، درمان سرطان مساوی است با خانهنشینی و عدم انجام فعالیتهای اجتماعی است اشاره کرد که همه اینها جزو باورهای اشتباه در این بیماری است.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری دانشگاه اشاره کرد: برنامههای پیشگیری، غربالگری و تشخیص زودهنگام این بیماری میتواند در تشخیص بهموقع آن و متعاقباً علاجپذیری بیماری و مؤثربودن اقدامات مختلف درمانی کمک نماید و نیاز بیمار به درمانهای پیچیده و گرانقیمت را کمتر کند.
چه کسانی مستعد ابتلا به سرطان پستان هستند؟
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری دانشگاه علوم پزشکی کردستان افزود: سابقه خانوادگی سرطان پستان، تخمدان و برخی از انواع دیگر سرطانها میتواند خطر را افزایش دهد همچنین خطر با افزایش سن، بهویژه پس از ۴۰ سالگی افزایش مییابد.
یوسفی با اشاره به اینکه سابقه شخصی سرطان پستان و تخمدان، داشتن سرطان در یک پستان خطر ابتلا به پستان دیگر را افزایش میدهد افزود: سابقه پرتودرمانی به قفسه سینه خصوصاً در سنین زیر ۳۰ سال همچنین عوامل هورمونی، قاعدگی زودرس (کمتر از ۱۲ سال)، یائسگی دیررس (بالای ۵۵ سال) و هورموندرمانی میتواند خطر را افزایش دهد.
وی به سبک زندگی اشاره کرد و گفت: چاقی، مصرف الکل و دخانیات و عدم فعالیت بدنی منظم از عوامل خطر شناخته شده هستند همچنین نداشتن فرزند میتواند بر خطر ابتلا تأثیر بگذارد.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری دانشگاه بیان کرد: شیردهی بهویژه شیردهی به مدت دو سال بهازای هر فرزند از عوامل پیشگیری از سرطان معرفی شده است همچنین قرارگرفتن در معرض تشعشعات یونیزان میتواند خطر ابتلا را افزایش دهد.
مهمترین علایم هشدار ضایعات بدخیم پستان
یوسفی، توده یا تورم پستان یا زیر پستان، تغییر در شکل (عدم قرینگی) یا قوام (سفتی) پستان، پوست پرتقالی سینه، التهاب یا قرمزی پوست، زخم پوست، پوستهپوسته شدن، تغییرات نوک پستان، فرورفتگی پوست به داخل و ترشح خود به خودی خونی (و با احتمال کمتر آبکی) نوک پستان از یک مجرا را از علائم هشداردهنده ابتلا به سرطان پستان دانست.
انتهای پیام/
Tuesday, 3 December , 2024