به گزارش پایگاه خبری تحلیلی نوای آبیدر به نقل از خبرگزاری بازار، درحالیکه فصل زراعی از ابتدای مهرماه آغاز شده است، ولی بخش زیادی از مطالبات گندمکاران کردستانی، مربوط به سال زراعی گذشته هنوز پرداخت نشده است و گویا فعلاً خبری از پرداختهای جدید در میان نیست.
داستان تأخیر در پرداخت مطالبات گندمکاران کردستانی عمری طولانی دارد و طی حداقل یک دهه اخیر این مهم باعث گلایه کشاورزان کردستانی شده و هر بار مسئولان وعدههای متعددی در خصوص رفع این مشکل را مطرح میکنند، ولی همچنان خبری از تحقق این مهم در میان نیست.
گندم بهعنوان یکی از مهمترین محصولات کشاورزان در استان کردستان سهم زیادی از بخش تولید و اشتغال در این استان را در اختیار دارد و به همین دلیل زندگی شمار زیادی از مردم این استان بهویژه قشر کشاورز به آن وابسته هستند.
کردستان همواره در یک دهه اخیر، یکی از سه استان برتر کشور در زمینه تولید گندم بوده است؛ ولی علیرغم این مهم همواره در زمینه پرداخت مطالبات گندمکاران چالشهای جدی به وجود آمده است.
کردستان به دلیل شرایط جغرافیایی در زمینه برداشت گندم یکی از آخرینهای استانهای کشور است و به همین دلیل زمان برداشت این محصول در مقایسه با استانهای جنوبی و مرکزی با تأخیر دو سهماهه صورت میگیرد.
داستان تأخیر در پرداخت مطالبات گندمکاران کردستان این بار و در سال ۱۴۰۳ وارد یک فضای جدید شده است و متأسفانه درحالیکه در سالهای قبل میزان تأخیر در پرداختها به یک ماه بیشتر هم نمیرسید، ولی این روند بسیار طولانیتر شده است.
خرید تضمینی بیش از ۱/۷ میلیون تن گندم در استان کردستان
بر اساس اعلام نماینده شرکت بازرگانی دولتی در استان کردستان، در سال جاری هم این استان با تولید بیش از ۱.۷ میلیون تن دومین استان با بیشترین میزان خرید تضمینی گندم در کشور بوده است.
جمال صالحی در گفتگو با خبرنگار بازار، اظهار کرد: امسال در مجموع یک میلیون و ۱۷۱ هزار و ۴۷۳ تن گندم به ارزش بیش از ۲۰۷ میلیارد ریال از کشاورزان کردستانی خریداری شد.
وی ضمن اشاره به آخرین وضعیت پرداختها در زمینه وجه گندم خریداری شده از کشاورزان کردستان، اظهار کرد: بر اساس آخرین آمارهای اعلامی از سوی بانک عامل، میزان پرداخت وجه گندم خریداری شده در استان کردستان به ۵۷ درصد رسیده است.
نماینده شرکت بازرگانی دولتی در استان کردستان با اشاره به اینکه تاکنون ۵۷ درصد پول گندم کشاورزان معادل ۱۱۸ هزار میلیارد ریال پرداخت شده است، گفت: ۸۹ هزار میلیارد ریال دیگر باقیمانده که پرداخت آن در حال پیگیری است.
صالحی با اشاره به اینکه ۴۷۵ هزار تن گندم مازاد بر نیاز مصرف استان به ۹ استان کشور شامل تهران، البرز، اصفهان، قم، مازندران، گیلان، یزد، بوشهر فرستاده شد، بیان کرد: ۴۳۲ هزار تن از طریق زمینی و ۴۳ هزار تن از طریق ریلی صادر شده است.
پرداخت وجه گندم خریداری شده در کردستان به ۵۷ درصد رسید
وی در ادامه با اشاره به کسب رتبه دوم کشور در خرید تضمینی گندم از سوی استان کردستان در سال جاری، گفت: امسال با پیشبینی خرید یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن ۹۸ درصد این میزان محقق شده است.
درحالیکه نماینده شرکت بازرگانی دولتی در استان کردستان از پرداخت ۵۷ درصد از مطالبات گندمکاران این استان خبر میدهد که قبل از این مسئولان کشوری و استانی وعده داده بودند که مطالبات این قشر تا روزهای ابتدایی مهرماه بهصورت کامل پرداخت میشود.
وعدههای مسئولان کشوری و استانی هنوز محقق نشده است
بعد از تاخیرهای متعدد در زمینه پرداخت مطالبات گندمکاران کردستان، اسماعیل زارعی کوشا استاندار سابق کردستان وعده داد که بر اساس پیگیریهای صورتگرفته تا هفته نخست مهرماه مطالبات این قشر پرداخت میشود.
محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور هم پنجم شهریورماه در مراسم تودیع و معارفه وزیر جهاد کشاورزی، اعلام کرده بود: بین ۸۰ تا ۸۵ درصد بدهی دولت به گندمکاران مصوب و در حال پرداخت است.
وی در این نشست ضمن عذرخواهی از گندمکاران، افزود: امید است دولت چهاردهم بتواند بخش کوچکی از دین خود را به این کشاورزان ادا کند.
در همین حال معاون وزیر جهاد کشاورزی هم در هفته اول شهریورماه از آغاز روند پرداخت پول گندم خبر داده و اعلام کرده بود: بر اساس پیگیریهای صورتگرفته این روند طی روزهای آینده آغاز میشود.
از وعدههای اعلام شده از سوی مسئولان کشوری و استانی بیش از ۴۰ روز میگذرد؛ ولی هنوز کشاورزان کردستانی چشمانتظار پرداخت وجه خود هستند و حدود نیمی از مطالبات این قشر هنوز پرداخت نشده است.
تذکر رئیس مجمع نمایندگان مردم کردستان به مسئولان
محسن بیگلری رئیس مجمع نمایندگان مردم کردستان در مجلس شورای اسلامی یازدهم مهرماه در تذکر به رئیس سازمان برنامهوبودجه و وزارت جهاد کشاورزی خواستار تسریع در پرداخت مطالبات گندمکاران کردستانی شد.
وی در تذکر خود عنوان کرد: ماهها از تأخیر در پرداخت مطالبات گندمکاران کردستانی میگذرد و متأسفانه همچنان آنها منتظر دریافت مطالبات خود هستند و به همین دلیل این قشر نمیتوانند هزینههای صورتگرفته برای کشت و برداشت محصول را پرداخت کنند.
نماینده مردم شهرستانهای سقز و بانه گفت: تأخیر بیشتر دراینخصوص بههیچعنوان قابلپذیرش نیست و به همین دلیل انتظار میرود که مسئولان هر چه سریعتر نسبت به تحقق وعدههای خود اقدام کنند.
داستان تأخیر در پرداخت مطالبات گندمکاران کردستانی هر ساله تکرار میشود و متأسفانه مسئولان هم علیرغم همه وعدههای داده شده در راستای رفع این معضل، هیچ اقدام عملی انجام نمیدهند و این روند هم موجب گلایه شدید کشاورزان کردستانی شده است.
قشر کشاورزی که باید از امروز به دنبال برنامهریزی برای کشت محصول برای سال زراعی جاری باشد، همچنان چشمانتظار واریز مطالبات خود است و به همین دلیل ادامه این روند تأثیر منفی بر سطح میزان کشت محصول و تحویل آن به مراکز دولتی میشود.
انتهای خبر/
Monday, 28 April , 2025