به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی نوای آبیدر به نقل از «کردتودی»، گرانی واژه ناخوشایند این روزهای زندگی مردم شده است، در سالهای اخیر، گرانی و افزایش سرسامآور قیمت کالاهای اساسی به یکی از مهمترین دغدغههای مردم تبدیل شده است.
هر روز که میگذرد، قیمتها بدون هیچ منطق مشخصی بالا میروند و قدرت خرید مردم کاهش مییابد؛ این بحران اقتصادی نهتنها معیشت خانوارها را تحتتأثیر قرار داده، بلکه موجب نارضایتی، افزایش استرس و فشار روانی در جامعه شده است.
افزایش قیمت دارو جدی ترین مشکل بیماران خاص
در سالهای اخیر، افزایش قیمت دارو به یکی از جدیترین مشکلات بیماران تبدیل شده است؛ بسیاری از داروهای ضروری، بهویژه داروهای بیماران خاص و مزمن، با افزایش شدید قیمت روبهرو شدهاند که دسترسی بیماران به آنها را دشوار کرده است، این بحران نهتنها سلامت بیماران را به خطر انداخته، بلکه باعث فشار اقتصادی سنگینی بر خانوادهها شده است.
تحریمهای اقتصادی و مشکلات ارزی نقش مؤثری در افزایش مداوم قیمت داروها، بهویژه داروهای ضروری و حیاتی بیماران خاص دارد و این روزها شاهد افزایش نگرانی مردم در این موضوع هستیم.
یکی از مهمترین تأثیرات تحریمهای اقتصادی، محدودیت در تأمین مواد اولیه موردنیاز صنعت داروسازی است، بسیاری از داروهای مصرفی در کشور، بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم به واردات وابستهاند؛ یا بهعنوان محصول نهایی وارد میشوند یا مواد اولیه آنها از شرکتهای خارجی تأمین میشود.
در حال حاضر بسیاری از شرکتهای دارویی بینالمللی، به دلیل فشارهای تحریمی، از همکاری با ایران خودداری میکنند یا این همکاری را بهشدت محدود کردهاند که نقش مؤثری در افزایش یا کمیاب شدن داروهای بیماریهای خاص دارد.
باوجود مشکلات پیشآمده از لحاظ ارزی ایران ناچار است از واسطهها و مسیرهای غیرمستقیم برای خرید دارو و مواد اولیه استفاده کند که این امر باعث افزایش قیمت تمامشده میشود.
یکی دیگر از مشکلات افزایش قیمت داروها اختلال در تولید داخلی داروها است؛ کارخانههای داروسازی داخلی برای تولیددارو به مواد اولیه خارجی نیاز دارند و کمبود این مواد، تولید را کاهش داده یا متوقف کرده است.
دارو بهعنوان یک کالای اساسی، نیازمند تخصیص ارز دولتی برای واردات است بااینحال، در سالهای اخیر مشکلاتی در تأمین این ارز به وجود آمده که کاهش درآمدهای ارزی کشور و اختلاف نرخ ارز رسمی و آزاد نقش مؤثری در این افزایش قیمتها و کمیابی آنها دارد.
تحریمهای نفتی و محدودیتهای تجاری باعث کاهش منابع ارزی شده و دولت توانایی تأمین ارز کافی برای دارو را ازدستداده است، برخی واردکنندگان دارو، به دلیل تفاوت زیاد بین نرخ ارز دولتی و آزاد، داروهای وارداتی را با قیمتهای بالاتر در بازار عرضه میکنند و همین موجب افزایش نارضایتی مردم برای پیداکردن داروهای بیماران خاص شده است.
بازار سیاه داروهای بیماران خاص
محمدپناه یکی از شهروندان سنندجی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی کردتودی اظهار داشت: در چند روز اخیر افزایش قیمت دلار به بلای جان بیماران خاص تبدیل شده است و از همه مهمتر جابهجایی ارزهای اختصاص داده نقش مؤثری در این افزایش دارو دارد.
وی گفت: ارز تخصیصیافته برای واردات دارو، صرف خرید کالاهای غیرضروری یا سودجویی برخی شرکتها شده و همین امر باعث کمبود دارو در بازار رسمی و افزایش قیمتها در بازار آزاد شده است.
این شهروند سنندجی بیان داشت: یکی از پیامدهای مشکلات ارزی و تحریمها ایجاد بازار سیاه دارو و قاچاق معکوس است و از سوی دیگر، کمبود دارو در داروخانههای رسمی باعث شده بیماران مجبور شوند داروهای موردنیاز خود را از بازار آزاد و با قیمتهای گزاف تهیه کنند.
وی بیان داشت: در شرایطی که بسیاری از بیماران برای تأمین داروهای ضروری خود با مشکلات جدی مواجهاند، ضروری است که رسانهها و مسئولان این بحران را جدی بگیرند؛ زیرا شنیدن صدای بیماران، ارائه راهحلهای عملی و نظارت بر عملکرد نهادهای مرتبط میتواند به کاهش مشکلات کمک کند.
به گفته برخی کارشناسان اقتصادی برخی از داروهایی که با ارز دولتی وارد شدهاند، بهجای عرضه به بیماران، به کشورهای همسایه قاچاق شدهاند که این مسئله کمبود دارو را تشدید کرده است.
تأثیر تحریم بر کمبود دارو
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه در زمینه کمبود دارو در سطح کشور برخی اقلام دارویی کمبودهای وجود دارد؛ اظهارداشت: توجه به اینکه این کمبودها در سطح کشور اعمال شده احتمال اینکه بیماران دچار مشکل در این زمینه شده باشند وجود دارد.
وی افزود: این کمبود مخصوصاً در داروهای وارداتی وجود دارد که ناشی از موضوع تحریمهای ظالمانهای که علیه کشور اعمال شده و در کل کشور باعث کمبود برخی اقلام دارویی شده است.
هومن قصری عنوان کرد: سعی شده از طریق سازمان غذا و دارو این کمبودها با جایگزینهایی که هست و با همان ترکیبات استفاده شده جبران شود تا بیماران عزیز کمتر دچار مشکل شوند.
فعالیت ۳۳ شرکت توزیع دارو
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: حدود ۳۳ شرکت مستقر در استان کردستان و استانهای همدان و کرمانشاه کار توزیع دارو را انجام میدهند که کل نیاز دارویی استان را تأمین میکنند.
وی تصریح کرد: نرخ دارو در کشور توسط سازمان غذا و دارو تعیین و ابلاغ میشود و در تعیین آن فاکتورهای متعددی از جمله هزینه ماده اولیه، ساخت دارو، حملونقل و قیمت ارز مؤثر است.
قصری خاطر کرد: این قیمتگذاری برای کل کشور انجام میشود و افزایش و کاهش قیمت دارو در اختیار استانها نیست.
و کلام آخر…
تحریمهای اقتصادی و مشکلات ارزی، دو عامل اصلی در افزایش قیمت دارو و ایجاد بحران در نظام سلامت هستند و این عوامل باعث کاهش واردات دارو، افزایش هزینههای تولید داخلی، کمبود دارو و گسترش بازار سیاه شدهاند که نتیجه آن، فشار مضاعف بر بیماران و خانوادههای آنهاست و امیدواریم برای نجات بیماران و کمشدن فشار استرس جهت تهیه داروهای کمیاب چاره اساسی توسط مسئولان تدبیر شود.
انتهای خبر/
Friday, 21 February , 2025